Onze sprekers

Hij is duurzaam ondernemer in hart en nieren en adviseert bestuurders in allerlei bedrijfstakken over verduurzaming. Hij heeft een hekel aan saaie talks en nog meer aan een passieve houding van jonge professionals. “Wat duurzaam omgaan met de planeet met zorg te maken heeft? Alles!”

 

We konden ons met Leen Zevenbergen geen passendere dagvoorzitter en keynote wensen! Lees het gehele interview hier:  'Zonder duurzaamheid wordt de zorg onbetaalbaar'!

"Toen we zagen hoe eenvoudig en goedkoop duurzame alternatieven zijn, hebben we er vanaf 2018 een sport van gemaakt. Om 100 procent neutraal te zijn, compenseren we onze berekende jaarlijkse CO2-omzet van 20 ton. Hierin is onder meer ons stroomgebruik en de reisbewegingen van personeel, patiënten, leveranciers en mijzelf berekend." 

 

Dennis Pot is de eerste CO2-neutrale huisarts van het land te worden met zijn Huisartsenpraktijk Hilversum Oost. Geweldig hoe hij de uitdaging is aangegaan om altijd de meest duurzame, in plaats van de goedkoopste, oplossing te kiezen!  

Lees zijn interviews met De Klimaat Dokter en Medisch Ondernemen.

De OK’s zijn grote vervuilers. Daarom maakt anesthesioloog Niek Sperna Weiland zich hard voor verduurzaming en hergebruik. Op het duurzaamheidscongres Heel de Zorg presenteert hij een gamechanger in de OK: de duurzame OK-muts. “We gaan hiermee van 100.000 naar 500 mutsen per jaar.”

 

Jong, enthousiast en gepassioneerd. Niek liet zien dat circulariteit helemaal niet ten koste hoeft te gaan van kwaliteit. Integendeel! Trots dat Niek een van onze panelleden is tijdens het event. Lees het gehele interview hier: 'van 100.000 naar 500 OK-mutsen per jaar’

Hoe kijkt een organisatie als Zilveren Kruis aan tegen groene zorg en waar zien zij de kansen en barrières?

 

Jeroen Kemperman is Senior manager Strategie & Business Development bij Zilveren Kruis en auteur van diverse boeken over briljante businessmodellen. Jeroen wil organisaties aanjagen om zichzelf én de wereld beter te maken. Hij geeft daarbij concrete ideeën en voorbeelden om maatschappelijke en technologische veranderingen die op ons af komen positief en creatief te benutten.  

"We moeten ons ook bewust zijn van de impact van geneesmiddelen op het milieu en hier verantwoord mee omgaan, van ontwikkeling, productie, gebruik tot aan de afvalverwerking. Denk aan het gebruik van grondstoffen, het energieverbruik en afvalstromen bij productie, de uitstoot van CO2, verpakkingsafval en de effecten van medicijnresten op het waterleven en waterkwaliteit."

 

Brigit van Soest-Segers is programmamanager coalitie duurzame farmacie bij de Vereniging Innovatie Geneesmiddelen (VIG). 

Lees hier de blog van Brigit. Hier vind je de inspiratiegids 'Op weg naar een duurzame farmacieketen'. 

“Verduurzamen van de zorg moeten we samen doen. De opgave is complex, maar niet onmogelijk door er een gezamenlijke opgave van te maken. Organisaties als de Jonge Zorgdenktank zijn waardevol omdat ze dwarsdoorsnijdend allerlei betrokken partijen uit de zorg samen brengen.”

 

Ype van Strien is programmasecretaris bij Duurzame Zorg, het programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en diverse branches uit de zorg, dat de Green Deal Duurzame Zorg faciliteert. Ideeën en initiatieven vanuit de sector inspireren en motiveren hem om te zorgen dat duurzaamheid verankerd raakt in het denken en doen van het ministerie van VWS.

In de zorg zijn we gewend om veel samen te werken om problemen het hoofd te bieden. In de workshop 'Lean & Green' gaan we die kracht benutten door op een gestructureerde manier samen naar onze eigen werkomgeving te kijken. Waar belasten we het milieu onnodig veel? Waar liggen kansen om 'groener' te werken? De nadruk ligt op het herkennen van 'waste' : in Lean termen is dat meer dan alleen afval. Het is ook bijvoorbeeld het opnieuw moeten doen van werk of het herstellen van fouten. Nieuwsgierig? Doe mee met deze workshop!

 

Deze Master Black Belt in Lean maakte 6 jaar geleden de switch van bedrijfsleven naar de gezondheidszorg. Marieke Sijm houdt zich sindsdien bezig met medische informatiekunde, maar ontwikkelde ook een methodologie om jouw groene zorg idee te realiseren. 

Ton Gevers, Jelle Hoff en Anna van Mierlo van Jong VWS geven de workshop 'Samen naar een verduurzaming in het zorgbeleid, voor nu en voor onze toekomst'

 

Verduurzaming in onze zorg is niet meer weg te denken. De bewustwording in de noodzaak groeit per dag en ook de initiatieven zijn steeds beter en mooier. Maar wat mist de jonge zorgprofessional in het huidige beleid en hoe zien zij de toekomst van de verduurzaming in de zorg? Als jonge zorgprofessional krijg jij nu de kans om in deze workshop actief mee te denken en te brainstormen over dit onderwerp. We gaan onder andere aan de slag met de verwachtingen. Want wat verwacht jij als professional van VWS, wat mis je, wat hoop je dat VWS kan doen voor duurzame zorg en wat moet VWS absoluut niet doen? Mis deze kans niet en laat je horen. Samen beter, doe je mee?

Zakelijk tekenen helpt je om je boodschap, visie, strategie, projectplan, afspraken of presentatie te ondersteunen met tekeningen, zodat iedereen voor zich ziet wat je bedoelt. In plaats van een heel rapport te lezen, kunnen mensen in één oogopslag zien waar je het over hebt. Handig om je groene boodschap over te brengen of je idee te pitchen! Nu denk je misschien: leuk voor iemand die heel creatief is, maar ik? Ik kan écht niet zo goed tekenen.  

 

In deze workshop van Huis van Verbeelding maak je op een super laagdrempelige en praktische manier kennis met zakelijk tekenen. En echt: als je je eigen naam kunt schrijven, kun je ook tekenen. Let maar op! In de workshop leer je met een paar simpele lijnen al een groene boodschap te ondersteunen met tekeningen.

Rondleiding door de Jaarbeurs: de duurzaamste evenementenlocatie van Europa van de (nabije) toekomst

De Jaarbeurs heeft de ambitie om de duurzaamste congres- en eventlocatie van Europa zijn. Met de 2,3 miljoen mensen die zij jaarlijks ontvangen kunnen zij een positieve impact hebben op onze omgeving en de mensen. Wat heeft dat te maken met de gezondheidszorg denk je misschien? 38% Van de CO2-voetafdruk gezondheidszorg is toe te schrijven aan het energieverbruik van de gebouwen; 22% door reisbewegingen patiënten en zorgmedewerkers en 11% door diverse anderen posten (waaronder voedsel en catering en water & sanitair). Zie je de parallellen? Ga mee met deze rondleiding en wie weet kun jij straks jouw werkgever of klant helpen nadenken over verduurzamen.